fbpx

Пароизолацията при дървените къщи

Много важен етап от строителството на дървени сглобяеми къщи е монтажът на пароизолация. Правилното и полагане е предпоставка за по-дълъг експлоатационен срок на сградата. Същевременно, топлината се запазва в къщата, без да оказва негативно влияние във  вътрешността на стените.

Възможна ли е сглобяема къща без пароизолация?

Смята се, че е възможно да се пренебрегне елемент като пароизолацията за стените на къщата при изграждането на сграда, която ще се използва предимно в топло и сухо време, т.е. през лятото. Въпреки това, трябва да се има предвид, че пароизолацията ще осигури целостта и безопасността на къщата.

Сградата трябва да бъде внимателно защитена от парата и влагата, които се образуват от различни дейности в помещенията. Иначе, изолационните материали, абсорбиращи влага, ще променят първоначалната си форма. Това ще доведе до образуване на свободно пространство вътре в стената.

През зимния сезон, когато външната температура и температурата в къщата се различават много, ако няма монтирана пароизолация, толият въздух прониква в стената. Там се среща със студен въздух проникващ от вън и се получава конденз и влага, които се просмукват във ватата.

Конструкция на външна стена без пароизолация не може да съхранява топлината. Мембрани, фолия и други подобни материали с ниска пропускливост на парите предотвратяват абсорбирането на влажните пари в изолационния слой. Ако се пренебрегне тази част от строителството, под въздействието на влагата, сградата постепенно ще се срути и ще стане негодна за употреба.

Пароизолация отвътре или отвън?

За предпочитане е да се монтира пароизолацията на къщата отвътре, а не отвън. При този вариант кондензът, образуван от мократа пара, не се натрупва в стената. Частично влагата се отделя навън. За да се поддържа сухо и топло вътре в помещението, ветробранната мембрана се инсталира от външната страна на стената.

За помещения с висока влажност (баня, кухня, сауна и др.) се монтират допълнителна елементи за защита от влага – плочки и т.н. Това подобрява ефективността на пароизолацията.

Също така е важно да се монтира пароизолация на покривната конструкция, особено когато подпокривното пространство е обитаемо.

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *